vasárnap, június 5

Tesó-ügy

Ezt a könyvet vettem meg Sacónak a legaktuálisabb családügyi téma kapcsán:



Meg kell mondjam Sárának még egy kicsit magas, főleg szövegileg. A könyv már óvodásoknak szól. Tartalmilag nem érthet még egy ekkora gyerek mindent belőle, és vannak benne dolgok amik nekem sem tetszenek benne. Sokmindent "viccesen" fogalmaz meg, átvitt értelmeket, pont az ellenkezője lenne helyes. Például: jaj de jó lesz majd a tesóval, mert együtt fújhatjátok a kakakót a reggeli tejbegrízről apukád szemébe. Nos, én nem igazán szeretem az olyan könyvet, ami csínytevésre buzdítja a gyereket. "A szülés ideje alatt sok időt töltesz mamádnál, akinél írhatsz zsírkrétával a falra is, későig lehet tévét nézni és csokit ehetsz ebéd előtt, stb." Hát ez sem tetszik különösebben. Aztán van benne olyan hasonlat: " a te családod most olyan mint a naprendszer, ami az ágyad fölött lóg". S mi van azokkal a gyerekekkel akiknek nincs naprendszer az ágyuk felett?? "Te vagy a Nap és mindenki körülötted forog. Amikor megszületik a tesó úgy kell majd csinálnod, hogy mindketten napok legyetek." Hát....
Na meg az a példa, hogy "igazán nagy baj akkor lesz amikor a tesó elkezd mászni és a kedvenc fehér plüssbaglyod kell neki..." Mi van? S ha nem bagoly a kedvence a gyereknek?? Ezért mondom, hogy igazából nagyobbacska gyerek értheti ezt meg, aki el tud vonatkoztatni, hogy mi a lényeg: a kedvenc játék elvétele, nem az hogy mi az a kedvenc játék. De sajnos a képen konkrétan bagoly van, tehát kisebb gyereknél magyarázkodni kell, nem lehet csak úgy felolvasni a történetet.
Kicsit túl megengedő ez a könyv gyereknevelés szempontjából, ami a mai modern gyereknevelési könyveket egészíti ki, de nem feltétlenül értek vele egyet. Csalódtam Finy Petrában.
DE ami jó benne: az illusztrációk. Anyukát terhesen mindig úgy ábrázolja, hogy a babát mutatja a hasában, ez segít a gyereknek elképzelni. Aztán van egy kórházépület, doktornénik anyuka ágya mellett, kisbaba amelyik sír, majd a pelenkázón, az ágyában, a kiskádban van. Szóval saját szöveggel és ezen képek segítségével egy kétévest is fel lehet készíteni, de kevésbé a könyv "sajátos humorú" szövegével. Aztán az is jó, hogy a nagyobb gyerek kislány, a baba az csak baba, nem tudni nemét. De az eset idevág, ráadásul a kislányt Emmának hívják, ami nagyon tetszik Sárának. Két hete minden nap el kell nézegetni az Emmakönyvet, így nevezi Sacó a kiskönyvet. Ha megkérdezem melyik könyvet nézegessük lefekvésnél, biztos az Emma könyvet mondja, ha azt mondom válasszon könyvet, akkor lehet valami egyebet vesz le, de napközben is csak úgy eszébe jut Emma. Minden oldalon elmutogatja hol van Emma és a baba, anyuka, apuka, doktornéni, a tej.
Kaptam két könyvajánlót még, friss második gyerekes szülőktől, ahol a nagy még nem ovis, két és fél éves. Azt mondják ezek nekik jobban tetszenek: A sehány éves kislány, ahol egy kétéves maga meséli el születése történetét, és az Anna, Peti és Gergő sorozatból a Kistestvér érkezik címűt. Még gondolkozom a beszerzésükön. Sára ide s tova van Bogyó és Babócáért, valószínű, hogy Bartos Erika más történetei is bejönnének neki, ugyanazon fajta illusztrációk vannak a kétféle mesék mellé.

2 megjegyzés:

Molnár Kinga írta...

A Kistestvér érkezik könyv nekünk is megvan, kölcsönadhatom, hogy megnézd milyen....

Réka írta...

ok. akkor kolcsonkerjuk.