péntek, november 5

Oltásnap

Ma Sacó két oltást kapott be, egyet karba, egyet combba - szurizva. Az egyik a rubeola, rujeola, stb. elleni (vagyis mumpsz, skarlát, valami himlő ellen), a másik a tetanus és köhögésfélék ellen. Nagyon hősiesen viselkedett, pár másodpercet sírt csak, amikor éppen benne volt a tű a husijában, ahogy a doktornéni mondta: a kötelezőt. A végén ugyanolyan virgonc volt mint mikor odamentünk, még vigyorgott is az aszisztensnéninek, aki beadta a szurikat. Mert megérdemelte, elvittük sétálni ketten Apával (fura, de Apának ma szabadabb napja volt), kicsit játszótereztünk, majd együtt ebédeltünk vendéglőben (!) napimenüt. Hétvégén kiruccanunk barátokkal Gödére, egy kis lazulás nem árt, reméljük az idő kitart.
A mai ügyeskedés: toronyépítés kockából - Sára egyedül rakott egymásra több kockát (eddig a maximum 3 volt, de ma már az ötödiket is felrakta), amik meg is álltak, aztán gondolom érezte a leborulás veszélyét, és újabb toronyba kezdett. Azért örülök nagyon ennek a kis fejlődési mozzanatnak, mert azt jelenti jól alakul a finommozgása: ujjacskákkal megfogni kockát, rárakni a másikra, érezni mennyire kell odatenni, pontosan eltalálni az egyensúlyt, hogy le ne dőljön... Felnőtteknek nem tűnik bonyolultnak, de egy kisgyereknek ez komplex dolog.
















5 megjegyzés:

Molnár Kinga írta...

Oltáskor doki néni arra figyelmeztetett, hogy a mostani szúrás után nem szabad a kicsit bevásárlóközpontba és közösségbe vinni 10 napig.... Talán nem a legjobb ötlet pont most Gödére menni....

Réka írta...

Nekem annyit mondott 10 nap múlva kiütések jelenhetnek meg. Egyebet nem. Hát Göde már lejárt, most majd várom lesz-e valami hatása, holnap még nem megyünk babafoglalkozásra gyerekek közé.Amúgy tényleg most az oltás a Glaxo-tol van.

Gyopi írta...

Hát a gödei közösség 5 személyből állt, remélhetőleg ez semmilyen próblémát nem okozott, látszólag nagyon jól érezte magát Sára :-))

Molnár Kinga írta...

Emlékszem, mikor Zsolti a 2 hónapos oltást kapta vendégeket vártunk. Az oltás napján két adag vendég jött, másnap még egy adag. Senki nem volt ugyan meghűlve, de oltás utáni második nap Zsolti már nagyon rosszul volt, aztán 3 hét után jött a kórházas sztori. Akkor megfogadtam magamnak, hogy oltás környékén nem fogadunk vendégeket, mi sem megyünk vendégeskedni és főleg nem gyerekek közé. Ehhez képest, a mostani oltás után nagy bátran Magyarországra akartunk menni, gondolva, hogy most már csak nem lesz probléma. S lám utolért a mumpsz... Nem tudom mi lesz, mikor sulis lesz Zsolti és ismét kapja az oltásokat... Vajon akkor is lesznek ilyen nemű bajaink???
Ti hogy viselitek az oltást?

Réka írta...

Mi jól viseltük eddig mindegyiket. Még csak láza sem volt soha egyiktől sem, maximum helyileg bepirosodott az oltás helye és megkeményedett, de aztán elmúlt. Ja, és amelyiket még nagyon picin kapta a karjába, aminek meg kell maradjon a helye (TBC elleni), azon lett seb, ami kifakadt, kicsi genny kijött, s aztán elmúlt. De semmi egyéb tünet nem volt eddig. A fél éves oltásnál volt éjjel kicsit nyűgösebb. De a most pénteken bekapottak semmi gondot nem okoztak eddig. Az iskola még messze van, addig Zsolti szervezete is változik és lehet másképp reagálja az oltásokat.