szerda, november 10

Nevek

A héten ezidáig szeptembert meghazudtoló novemberi időjárás volt, nemcsak hogy sütött a nap, de meleg is volt, szvetteres sétákat tettünk, a vastagkabátot otthonhagyva.
Tegnap játszótereztünk. Volt még pár anyuka babával. Ott volt Aba (régi ismerős), Dávid, Nimród, Nikol (vagy Nicole - sose lehet tudni) és Naomi. Na most már ugy-e nem kérdéses, hogy melyik nevek szúrták a fülemet, és kicsit sértegették magyar érzelmű lelkemet, merthogy mind magyar gyerekek voltak. Hát igen, az utóbbi kettő. A családi hátteret nem tudom, egyik gyerekkel anyuka volt, másikkal apuka és magyarul beszéltek velük, így hívva őket. Én vagyok túl magyar? Vagy túl maradi? Senkit nem akarok megsérteni, lehet, hogy blogolvasóim más véleményen vannak. Úgy tapasztalom, hogy leginkább vegyes (román-magyar) családok adnak "nemzetközi" nevet gyerekeiknek, hogy ne billenjen a mérleg egyik fele sem. Babapancsira jár Klaus (vagy Claus), akinek anyukája magyar, apukája román. Egy másik magyar anyuka idén szült egy Filipet (vagy inkább Philipp), apuka román. Magyarországon törvény, hogy bármilyen neve lehet a gyermeknek, de magyar helyesírással kell írni. Kedves itteni barátnőm tervezi születendő gyerekét Sophie-nak nevezni (ezzel a betűsorrenddel), ha lány lesz. Hogy fog megtanulni írni magyarul ez a gyerek, ha még a neve is ph-val íródik, ami a magyar ábécében nincs, neve sz hangját csak s-sel kell írnia. A név a legelső amit megtanul leírni egy gyermek. De ha anyukának ez tetszik...hát legyen. A név maga nekem is tetszik, magyar megfelelője is van. Eddig a romaság körében volt népszerű külföldi filmek szereplői után elnevezni gyerekeket. Gyakran nevetgéltünk legendaként terjedő történeteken, amikor valakit Suellen, Kimberly, Rambo vagy éppenséggel Vandame néven szólítottak. A globalizáció karmai már a névadási szokásainkat is megkaparintották? Kövezzetek meg, ha rossz vagyok.

1 megjegyzés:

Esztianyu írta...

Elvileg teljesen egyetértek. Kíváncsi vagyok, mit fogsz szólni fiacskánk nevéhez:) Itt, nagy nyilvánosan csak annyit árulok el, hogy lenne magyar megfelelője is, de nekünk az nem tetszik...