hétfő, november 29

Sára legújabb tudományai

Annyi mindent tud már, nem is tudok mindent leírni. Ezután egyre nehezebb lesz erről beszámolni. Egyelőre a dúdolgatást kell kiemelnem. Már több éneknek is dúdolja a dallamát, néha csak úgy magától elkezd énekelni. Elmutogatja Csip-csip csókát, a Tik-tak tik-tak így ketyeg az órát, és még a Gomba, gomba, gombából is tud egy részt. Nagyon szereti még a tapsolósokat. Tud puszit küldeni, mostanában összeköti a táj-tájjal, pedig mondtam, hogy nem mindig kell búcsuzni ha puszit küldünk. Apró szemeteket ha megtalál, kiviszi a szemeteshez. A táblába belehelyezhető formáknak tudja a helyét: tudja hova jár a béka a táblán, a halacska, stb., gondolom vizuális memória. Csak még a beleillesztéssel van baj, az már finommozgás, kéz-szem koordináció, majd az is meglesz. Beszéd: hablatyol sokat, igaz hangilag nem változatosan és nem értelmeset, de utánoz ha mi mondunk valamit, vagy legalábbis próbál. Ha meglátja a lepkét: nyenye, a banán náná, vagy námmám is lehet, a lámpa ápa, a labda abda, vagy ada, van mama, baba, tata, tátá, első 3 csak kérésre, utóbbit magától is mondja.
Nagyon szereti a gyerekeket, odaad nekik dolgokat. Mikit például ölelgeti, feltérdel a hátamögé, körbefogja a derekát, Miki megy, ő meg mászik utána :). Simogat, vagyis édeselni is tud. Ma nagyon elcsodálkoztam, amikor Mikiék kölcsönadott labdájára (óriás gumilabda) rátette Petibabát, hintáztattuk és dúdolta a hinta-palintát! Ez onnan jön, hogy babafoglalkozáson a gyerekeket szoktunk ilyen nagy labdára ültetni, fektetni, erősíti az egyensúlyérzéket. Azt hittem megáll az eszem. A tegnap volt a kezében egy kis fonott kerek kosárka meg egy csiptető. Kavargatott a kosárban a csiptetővel, majd a szájához vitte és mondta, hogy nyám-nyám. Aztán nekem is adott kóstolóul a finomságból. Majd megállt az eszem megint! Tudom ezek kis dolgok, de hogy ő már ilyet is tud, elvonatkoztat, emlékszik, utánoz stb.!! Múlt héten valamelyik délutáni felkelés után még nyammogtunk, ő kiment a konyhába, megállt a széke mellett és mutatta, hogy tegyem bele. Uzsonna. Hát normi! Felkelés után eszik!
Ahányszor kérdem, hogy eszel, beleülsz a székedbe?: mutat a székére, vagy odamászik.
Hát ilyenek és ekkorák történnek velünk.
Egyelőre ennyi jut eszembe így kapásból.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Te Reka, ez a kisasszony egyszer egybol elkezd beszelni, ha igy folytatja, es olyanokat fog mondani, hogy tenyleg megall az eszed. Kicsi ugyes...cs.

Névtelen írta...

nem győzök gyönyörködni azokban, amiket írtál! Hihetetlen ez a "leánka". Puszik (Mesi)

Réka írta...

Csill: hát nem egyből fog, mert már most is vannak kezdeményezések, de valóban ez még semmi a normális beszédhez.
Mess: kösz :)