hétfő, január 30

A vékony

Matyi bekapta négy hónapos korban esedékes oltását. Ne kérdezzétek, hogy mire mit mi ellen, csak a hónapokat jegyzem meg: kap kéthónaposan (kipipálva), négy hónaposan (kipipálva), és hat hónaposan, aztán egy évesen, s tovább nem tudom. Asszem négy évesen, mert Sára is akkor kap legközelebb. És én arra lettem pipa, hogy a doktornő azt mondta a gyerek mínuszba van 20 dekával. Persze első reakcióm a kétségbeesés volt, mint természetes válasz egy anyukától. De hát tej van, soha nem sír kajáért, akkor gondolom nem éhes, mit tehettem volna, eszik amennyi jól esik. A lényeg a lényeg: azt mondta a doki, 4 hónapos elmúlt, kezdhetnék neki adni egyebeket, És ne kezdjem a szokásos gyümi-zöldség felállással, hanem esténként tejpéppel. Nem is nagyon van ellenemre a dolog, úgyis hamarosan hozzá kell táplálnom, és örülök, hogy nem azt tanácsolta, hogy tejporral egészítsük ki a kajálásokat. Szerinte a 4 hónapos kortól adható rizspép és effélék kicsit felhizlalják majd a gyereket. Egy másik gyerekorvos barátnőm szerint a doki úgy számol, hogy a gyereknek 750 grammot kell híznia egy hónapban és ezért van Matyi 20 hetesen mínuszba, mert itt minden doki így számol, így tanítják őket, de valójában a csak anyatejes babáknál havi 400 gramm gyarapodással kell számolni, amit Matykó simán teljesít. Ő elég gyakran látja a gyereket, biztos szólna, ha kórosan sovány lenne. Amúgy nincs gond, napi egy-két kaki van, ez már rég beállt, a napi 5 plusz éjjel 1-2 evés is kialakult, nem görcsöl, nem bukik vissza, könnyen és mindig böfizik evés után (kivéve éjjel, olyankor nem böfiztetem).
Ekképp elindult kisdedünk hozzátáplálása 3 napja. Esténként úgy 50/60 gramm tejbepapit kapott eddig, de úgy látjuk többet is enne, cuppogtat neki nagyon. Holnap nagyobb adagot készítek meg vízzel, utána szopizik tejcsit. A kiskanalas adogatásnál több van kint mint bent, nagyon a szopizásra áll rá a szája, ezért egy gyógyszeradagoló fecskendőcskéből húzza magába.
Almalevet is kóstoltattam vele egyik nap délelőtt, de nem vette szívesen, kiköpdöste, pedig nem is volt savanyú az alma. Következőleg baracklével próbálkozom. Hogy honnan? Hát igazi barackot nem lehet kapni, bolti bébileveket még nem vásárolunk. A trükk az, hogy az aszalt barackot kiáztatom vízben.
Mondanom sem kell, hogy amióta M. esténként etetve van, azóta már Sacónak is kellett tejbepapit készíteni, megetetni, csakúgy a pihenőszékében ülve mint a kisebbet... Ő is akarja készíteni, etetni a tesót, vagy a babát, mindegy csak ott lehessen, láthassa, csinálhassa. Mik lesznek még itt!

Nincsenek megjegyzések: