kedd, december 7

Amivel nem lehet melléfogni

Keveset tapasztaltunk még kiscsaládként, de az már tuti, hogy ajándékozáskor Sáránál nem lehet melléfogni ha könyvet kap, főleg ha Bartos Erika könyvet. Kicsit olyan mint a HP hullám/őrület/divat (Harry Potter), csak éppen kisgyerekek körében. Én még olyan gyerekről nem hallottam, aki ne szerette volna a könyveit, figuráit. Köztudott, hogy sokan rajonganak érte. Valamivel megfog. Színes, mégis egyszerű a rajz és a nyelvezet is, mindennapi történetek, közel áll a gyerekhez úgy a szereplő, mint a cselekmény. Még totyogó korban is, amikor talán nem túl sokat értenek a szövegből, de a képek gazdagsága, felismerhetősége lenyűgözi őket. Legalábbis így van ezzel Sacó, akinek van már jó pár könyve, ezek között pedig megvannak a kedvencek. Köztük kapott helyett két Bartos Erika könyv, amiket Bp.-n szereztünk be még szeptemberben. Azóta nap nem telik el úgy, hogy ne nézne bele valamelyikbe egyedül, vagy ha éppen kiválasztjuk "elcsendesítőnek" (alvás előtti könyvnézegetéshez használt eszköz), akkor kettesben.













Minekutána nekem is tetszenek, de mégjobban az, hogy Sárát érdeklik ezen féle rajzok, színek, alakok, megvettem neki a népszerű Bogyó és Babóca sorozat egyik darabját, a Bogyó és Babócát, amiben a két főszereplő (csigafiú és katicalány) megismerkedéséről van szó, és van még születésnapos meg szivárványos történet is. Tehát mondhatjuk, hogy legelső a sorozatban, megjelenés alapján nem tudom, hogy az-e. Az csak hab a tortán, hogy az egyik alak éppen a katicabogár, a régi nagy kedvenc.
Samóc ezt is nagyon szereti. Ez már papírlapos, nem karton mint a másik kettő, nagyon élvezi, hogy lapozhatja, egyszerre megfogja az egészet és pörgeti le a lapokat, néhol megáll és belenéz. Ha próbálom irányítani az "olvasást", akkor pár oldal után megunja, és máshová kell lapozni, csak úgy véletlenszerűen. Még nincs türelme a sztorit végighallgatni, ezért improvizálva mesélek neki a képekről , éppen aszerint, hogy hová nyílik ki a könyv.
A másik két kedvenc József Attila Altatója, a Szalma Edit rajzaival féle, mert van más kiadása is. Tetszik még a Gyöngyösi Adrienn rajzaival féle, ezt láttuk másnál, de mi az előbbit vettük meg neki, akkor csak ezt ismertük. Most már van türelme végighallgatni a verset is, és még mellé a képleírásokat, ez mi, ez hogy csinál, stb.









A következőt nem igazán értem miért szereti annyira, de gyakran találom őt meg nagy csendben ezzel a könyvvel a sarokban ülve.

Látom, hogy 3 éveseknek való, de amikor megvettük "majd jó lesz" jeligével tettük, fel is került a polcra. Úgy látszik nem elég fel. Párszor levettük, elnézegettük, aztán Sára egyedül vette le sokszor. Most már ott van a többi könyve között. Képek vannak benne, tárgyak, állatok, növények megnevezései aláírva, pont mind a fedőlapon. Semmi extra. De szereti, színes... nem tudom miért. A zöldség/gyümölcs oldalon mindig legelőször a szőlőre és a paradicsomra mutat rá. A járműveknél mindig első a repülő amit felfedez. Az állatoknál a fóka és az oroszlán. Nem tudom mi alapján.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

a bartoserikák nálunk is slágerek. gé képes egy oldalt hosszú percekig nézegetni, pedig az elmélyült türelem nem szériatartozéka.

Réka írta...

hogy mit ki nem hoznak ezek a könyvek a gyerekekből!