csütörtök, február 9

Mai szöveg Sárától 12

Korához képest jól beszél a negyedikén múlt 30 hónaposunk, de vannak szavak amik az idő múlásával sem akarnak tökéletesedni: a labda még mindig abda, van számítóbék és juva (ruha). És hogy mennyire az utánzás alapján tanul a gyermek: múltkor mondja nekem valami játékokra vonatkozóan: Vidd át könyörgöm! Vagy ilyenek: Azt csináld amit akarsz!, vagy játék közben: Szervusz aranyom!
Az ővel, minkkel, énnek még mindig dívik, de már gyakran kijavítja magát a nekem esetében, meg máskor is. A nyelvújító tevékenysége sem hagyott alább. Síbakancsok kerültek elő, van egy pár ami nem jó apának, el kéne adni, de megemlítettük, hogy lehet Matyi megörökli: Amikor apa kinövi, akkor Matyi benövi.
Az imádnivaló gyermeki ész:
- Elkiabálom a morzsákat: félre morzsák! - és sepri le az asztalt.

2 megjegyzés:

emese írta...

De jo, Dorkanak is szamitobek a gep. Annyira elvezem, mintha meg kicsi baba lenne!!!
Emese

Réka írta...

Hát aki nem találkozik vele gyakran az nem is érti mit mond, pedig jól beszél. De persze néha izgalmában hadar, meg csak részleteket mond dolgokról, aki a történetet nem ismeri, az nem tudja miről van szó, stb. Biztos ismerősek ezek a szituációk. Igen, fura, hogy mindent mond, beszél egész nap, és mégis vannak szavak, amiket így mond ki, meg sem akarja változtatni őket.