szerda, június 20

A majd 3 éves nagylány

A legjobb hír, hogy már nem használunk pelenkát! Mondhatnám, hogy ezt is megértük. De amióta gyerekeink vannak, annyi mindenre rá lehet ezt mondani...és majd egyre többre, így inkább nem közhelyezek. Szóval az újdonságok pontokba foglalva:
- nincs pelus nappal, éjjelre még teszek, de hetek óta éjjel sem pisil be. Mindig szól ha kell pisilni vagy kakilni, már egyedül is tudja végezni a dolgokat, beleértve vetkőzést, törlést, kézmosást, de még segítünk neki ezekben. Baleset sem volt nagyon-nagyon rég.
- sok mindent egyedül akar csinálni (levesz polcról dolgokat úgy, hogy odaviszi a konyhaszéket és feláll rá, vagy narancslécsavarás), és sok mindenben segít önszántából: mosogatásnál odahozza mosatlant, eltörölget evőeszközöket, elrak edényeket, elpakol ezt-azt, virágot locsolni segít.
- megengedi, hogy fésüljem, csatoljam a haját, néha kéri
- eteti a kicsit, ad neki az ételéből (keksz, gyümölcs), odavisz neki játékokat, de persze néha mindent kikap a kezéből még azért is
- néha mondja, hogy hintáztassuk Matyit, és olyankor ő hajtja a hintát
- este nem hisztizik a lefekvésnél, szó nélkül vetkőzik, megy fürdeni, engedi, hogy öltöztessem, még ő kéri a hajszárítást (a hajmosás most is csak egy eltűrt folyamat), fogmosást egyedül kezdeményezi, mászik fel a vécére elveszi a keféjét, nyomja rá a krémet, dürüszöl. A kézmosás kezd mániává válni, amióta egyedül is jól megtudja csinálni.
- ha valamit nem veszek meg neki és megindoklom, hogy miért, akkor elfogadja, vagy ha az ugrálóban lejár a kifizetett 5 perc, akkor első szólításra kijön, nem kell nógatni (haza már nem indul ennyire készségesen a játszótérről)
- az utcán megfogja a kezem ha kérem, közlekedésnél kivárja míg mehetünk, nem lépik le az útról, kifejezetten keresi a biztonságot, a járdát, habár gyerekhez illően tücsköt-bogarat megbámul, és csak akkor lehet vele gyorsan haladni ha fogócskázunk
- szeret kirakózni, ügyesen ragaszt és illeszt puzzle darabokat, egyre ügyesebben bánik a labdával: eltudja dobni célzott személynek, és cél fele tudja rúgni, valamint el is kapja két kézzel ha lassan megy neki a labda.
És, hogy ne csak a jó dogokat említsem: sokszor Matyi etetésnél ott kolbászol, rám ül, vagy ráncigál, hogy menjek vele játszani (na vajon miért?), és ha unja magát akkor nagyon fel tud bosszantani az olyan cselekvésekkel, mint mikroajtó csukás-nyitás, ajtócsattogtatás, szívószálba nyálcsorgatás, kályhasütő ajtajával játszás, stb.
Egy szó mint száz: egy tipikus önállósodó 2 éves 10 hónaposunk van, testvér iránti konfúz érzésekkel megfűszerezve.

Nincsenek megjegyzések: