hétfő, március 12

Röpke fél év

Múlt héten Matyó 6 hónapos születésnapját "ünnepeltük". Csuda hamar eltelt e csudagyerek első fél éve!
Egy kis beszámoló eddigi fejlődéséről:
Mint ismeretes kismanó vékony és hosszú. 62-es ruhák kinőve, 68-nál tartunk, de már 74-est is hord. Kilóban kb. 6,5, csak pelenkástól harisnyástól mértük a héten meg, hamarosan újabb oltás következik, majd akkor megmérik pontosan. Mindig bajom van, amikor hallom, hogy egy ismerős két hónaposa 5 kiló, meg ilyenek, de mit csináljak...ilyen a gyerek, nem éheztetjük, eszik amennyit akar, tejen kívül már rég egyebet is kap. Örökmozgósságával ledolgoz mindent magáról, nem egy hízékony típus. De a hozzátáplálás eredményei látszanak: csuklói hurkásodtak, kis nyaka tokásodott. Ujjai hooosszúak, és a lábfeje nem tömzsi, hanem inkább hosszú. Eléggé izmosak a lábai, karjai még nem annyira, úgy nézem igazi kis atléta alkatú gyerek ő. Egészségével nincs baj, beteg még nem volt, egyszer volt egy kis hőemelkedése és köhintett párat két napig, amikor a tesó és Apa betegek voltak, de hamar kiheverte. Nem is nagyon igényes, fürdethetjük bármivel, a fenekét is moshatjuk akármivel, bőrével soha nem volt baj, krémezni is kevesebbet krémezem, mint anno Sárát, soha nem volt még piros a popsija. A testét sem krémeztem még, maximum babaolajjal amikor masszíroztam. Tehát nem egy túl ígényes baba. Elkezdtünk járni babamasszázsra, de nem túl könnyű már vele a kora miatt, mert már nagyon mozgolódik, fészkelődik, összeszorítja a karjait, szóval nem azt csinálja már vele az ember amit akar. De nagyon élvezte az egyensúlyfejlesztésre való játékokat, amikor repültettem, lóbáltam, kacagott amikor fel-le mozgattam vagy dobáljuk.
Enni is eszik, egy dologban már megbizonyosodtunk: a kaját hidegen szereti, vagy legalábbis langyosan, de semmikép sem melegen. Ebben hasonlít a tesójára. 10 nap híján 5 hónapot töltött amikor elkezdtük a hozzátáplálását rizspéppel, már a harmadik dobozzal eszi, ez a kedvence, sokat megeszik esténként belőle. A gyümölcsöket a rizspéppel egyszerre vezettem be délelőttönként, almapép erdei gyümölccsel, banánpép. Egy hete zöldségeket is kap: sütőtök és murok, mikor tisztán, mikor keverve a kettő. A hozzátáplálás kezdetén nem itta a gyümölcsleveket, egyszerűen nem kellett neki sem kanálból, sem szívható eszközből, de ma már ha mi iszunk valamit pohárból egyenesen utána nyúl, csücsörít és meg is kóstolta már almalevünket, baracknektárunkat. A kanálra szoktatás nem ment simán, két-három hétig szirupok mellé adott szipkával etettük, mert a cumisüveg nagyobbított lyukkal nem kellett és a kanálnak még csak ki sem tátotta a száját. Egy nap elhatároztam, hogy muszáj rávezetni a kanalas evésre és kerül amibe kerül elkezdem szoktatni még fél éves kora előtt, még amíg nem kell nagy adagokat megennie semmiből. Két nap kellett hozzá, sok türelem, de ma már tátja a száját ha közeledik a kiskanál, néha falánk is, nem bírom elég gyorsan adni az ételt. Szóval kanalas etetés kipipálva. Most, hogy már a mi poharunkból kóstolgat, azt hiszem a poharazás is beindul hamarosan, nem különösebben szereti a teát, de próbálkozom majd gyümölcslével kis pohárból itatni. Szopizni persze még mindig szopizik, 4-5-ször nappal és egyszer éjjel. A második tesómentes hét nem volt már nyürrögős mint az első, sokat elvolt a székében, ágyon letéve játszani, és a napi program is körvonalazódott nagyjából. A fiúnk (lányunkkal ellentétben) korán fekvős-korán kelős típus (hogy fogom én szinkronba hozni a két gyerek programját??). Általában este 9-fél 10 közöttfekszik, éjjel egyszer ébred, hónapokig éjjel 1-kor ébredt meg, ez a héten kitolódott 3-4 órára, gondolom így érjük el azt, hogy majd alszik reggelig. Tehát éjjel eszik egyet és vissza is alszik. A második ébredése 7 után van, amikor reggelizik mellettem összebújva, és közben még szunyókálunk, majd 8 körül kelünk. 11-kor jön a tízórai gyümipép, cici és alvás egy órát kb. Aztán séta, ebéd, újból egy 40 perces alvás. A délutánok változóak, van amikor kétszer alszik, de van, hogy csak egyszer. De este 8 után már nincs mit kezdeni vele, jöhet a rutin, pép, majd cici és lefekvés. Ügyesen elalszik már hason este, nappal persze kell még a cici.
Mozgásfejlődése stagnál egy kicsit, de már fordul hátról hasra is néha, persze a karját még nem tudja kihúzni maga alól. A tárgyakat már jól fogja, és mindent, de mindent képes a szájához húzni, rágni, nyalni, kóstolni. Fogzásnak még semmi jele. A tárgyakat már le tudja venni a polcról, ha közel visszük hozzájuk, bármit meglebegtetek a szeme előtt nyúl utána. Imádja ha ijesztgetem, nagyokat nevet a kukucsolásnak. Nagyon vidám és mosolygós gyerek, ritkán nyűgös. Az autózás továbbra sem a kedvence, utálja a kagylóját is. Már vittük sétálni a mózes nélkül, csak a sportbabakocsiba bekötve, félig ülő pozícióban, nézelődött és nem is aludt el. A mózeskosarat már megunta, állandóan nyürrögött benne, nem látott ki rendesen. Kezdte érdekelni a világ, így már kevés neki a háton fekvés. Ülésre egyelőre nem nagyon törekszik.
Alapjában véve egy aranyos, kiegyensúlyozott baba. Egyelőre.

Nincsenek megjegyzések: