vasárnap, március 13

Sáraszótár 3

Egyre több szót utánoz. Ha mi kimondjuk utánunk mondja. Igazi utánzós fázisát éljük kisgyerekkorának. A következők között saját kezdeményezések is vannak, persze tőlünk tanulta, de most már egyedül is mondja ha például kéri valamelyik ételfajtát, vagy keresi Peti babát.
- isene, isene - Istenem, Istenem
- jau - jaurt
- sza - szalámi
- ban - banán
- Pepé - Peti baba
- pipi - pisi
- bi - bili
- tás - táska
- nya - nyaka
Vannak egyedi szó-helyzet összefüggés értelmezései. Ha valami leesik: - hoppá. Valójában ezt is tőlünk hallotta, megtörtént párszor, hogy valami leesett s mondtam hoppá. Aztán most azt hiszi mindenre hoppát kell mondani ha leesik. Ma hallom, hogy valami koppan, leesett. Bemegyek a szobába, áll a kezében a távirányítóval. Kérdem mi történt. Sára: - Hoppá. Vagyis leesett a távirányító. Ha evés közben az étel szotyog a földre, akkor is hoppá. Ez akkor a legviccesebb, amikor valamit lever, jön, hogy leszidjam, mire ő hoppá, s akkor már nevetnem kell, nem is tudok haragudni rá.
A minap mondogatja a gyerek: tista, tista, tista. Nem értettem mire mondja. Aztán érzem büdös van, bekakált. Mondom neki: - Gyere tegyelek tisztába! Mire ő: - Tista, tista. AHA!!
Viszont ha bilire akarom ültetni akkor visít, pedig többször mondjuk neki, hogy a bilibe kell pisikálni, kakálni vagy a vécébe. Gyakran előveszi a bilijét, nézegeti, bi-bi. De nem erőltetjük, várjuk hátha rájön a "titokra" magától.
Ha bármi Apával kapcsolatos dolog elhangzik (Apa jön, Apa megy, várjuk apát, apa dolgozik), akkor ő mondogatja, hogy brum-brum. Hiába na, a gyerek is érzi, hogy rohanó életünk összenőtt az autóval.

Nincsenek megjegyzések: