csütörtök, szeptember 9

Sára egyéves tudománya

A kekszet kiveszi a tasakjából, tud valamiből egyet venni, nem csak egy egész marékkal. Megtudja fogni a poharakat, üveget, a szájához viszi és iszik belőle, igaz a megdöltést még nem tudja, abban segíteni kell neki.
Újabban matikál az ételekben, levesekben, kivesz ezt-azt és ledobja a földre. A morzsákat az asztalról lesepregeti a földre. Hiába szóltam rá, szigorúan, kiabálva, fenyegetve, stb., hogy nem szabad, integetve a nemet mutatóújjamal, továbbra is csinálja. Néz a nagy szemeivel, emelgeti a szemöldökét és el-el mosolyogja magát, várva, hogy én is kacagjak. Amit nekem nehéz nem csinálni, amikor ilyen aranyos képet vág! És persze utánoz, mutatja az újjával, hogy nem, meg fenyeget. Élvezi, hogy dühbeguríthat. Észrevettem, hogyha nem figyelem akkor nem dobja le az ételt, csak kitartja az etetőszékből. Ha nem nézek oda, akkor visszaveszi és beteszi a szájába, de van, hogy visszateszi a tányérba. Csupa játszma az etetés.
Megmutatja hol van Apa, megmutatta tatát is többször kérésre, és felismeri bárhol a macikat. Tudja hogyan mossuk meg a kezünket (összedörzsöli, ha csap alá tesszük mondom, hogy súrolja és összedörzsöli) és tudja hogyan belbel a baba (ráhajtja a fejét az egyik tenyerére).
Tud puszit küldeni. Most már eltalálja a száját. Az elején az újját a füléhez tette, aztán az orrrába dugta, de ma már a szájára teszi és onnan az arc fele mutat akinek küldi a puszit. Cuppogtatni még nem tud.
Megtudja különböztetni a babákat, ha kérjük előveszi Petibabát, vagy Fifibabát.
Megtudja nyomni a zenélő hernyónak a gombjait, hogy zenéljen.
A nyivogó gumifigurákat tudja nyivogtatni (nagy öröm!).
A katicabogarat is felismeri bárhol, és a hegedülő tündért is megmutatja a szobája falán.
Az utcán ha kérem megmutatja a madárkákat és a kutyát.
Mivel már feláll, a kisasztalról is le tud rámolni dolgokat, ami olyan elpakoljuk előle. Természetesen ha megkaparintja a távirányítót, akkor betudja kapcsolni a tévét, és navigál a csatornák közt - na jó, egyelőre csak véletlenszerűen találja el a dolgokat. Amúgy gyerekzár van a tévén, tehát a készülék a rajta levő gombokra nem reagál, mert előbb azokkal kezelte Sára, most csak távcsival működik. A számítógépet is kitudja kapcsolni, habár tudja, hogy nem matathat körülötte, de néha megesik, hogy hallom a windows kikapcs hangját. Az a nagy szürke kerek gomb, mellette kis zöld villogó izé - nagyon vonzó!
Na meg mászni nagyon tud, homokozóba be-ki, az egész játszótéren végig, előbb-utóbb meg kell tanulnom a foltvarrást a nadrágok térdére...

Nincsenek megjegyzések: