péntek, április 16

Tîrgu-Mureşul secolului XXI

Hétfőn kifizettük az utolsó baniig az utolsó két havi közköltségünket, amivel elvoltunk maradva. Erre válaszképpen szerdán elvették a melegvízet és a fütést. Az utóbbi még hagyján, mert valahogy kitavaszodik idén is, na de a melegvíz! A probléma gyökere nem tudom hol van, de a törzse az, hogy a gázszolgáltató (kedves multi és egyeduralkodó E-On Gaz a térségben) elzárta pár kazánház gázcsapját a városban. Eképp a hőszolgáltató vállalat nem tud csak hidegvizet engedni a melegvízes csöveken, és persze távfűtés sincs. A hőnhangoztatott ok: a tartozások. Csakhogy a lakosság tartozása az újsághírek szerint egy töredéke az összes tartozásnak, vagyis a tartozások nagyrészét a nagyfogyasztók (gondolom gyárak, közhivatalok, a város, stb.) teszik ki. De persze a legkönnyebb a kisfogyasztókat bűntetni, megkeseríteni mindennapjaikat a kisgyerekeseknek, nyugdíjasoknak, azoknak akiknek egy lej tartozásuk sincsen a szolgáltatók fele, és egyáltalán mindenkinek. Mindenki (aki nem hallgat rádiót vagy nem olvas újságot) a hőszolgáltatóra haragszik, mert közvetlenül ők adják a melegvízet, pedig most a gázasok zárták el a csapokat. Volt még melegvízelvevés a szolgáltató részéről egy napig ha javításokat végeztek, vagy több napig ha adósságokat akartak behajtani. De miért nem mennek be a lakásokba és csak ott zárják el, ahol tartozás van?! Állítólag erre ők is rájöttek, és újabban ezt csinálják. S akkor csodálkoznak ha egyre többen leválnak a távhőrendszerről. Nem is a szolgáltatás minősége miatt, mert aránylag meleg volt télen a lakásban, és forró víz is folyt, de az állandó félsz, hogy mikor veszik el, csak úgy elzárhatják, kinek kell? Nem beszélve a pénzről, amit ezért fizetünk: állandó sakkban tartás. Gáz van a lakásokban, nem kell félreérteni, tehát a fazekacskákat elő lehet venni és minden egyes babafenékmosáshoz, mosogatáshoz, stb. melegíteni a vizet, de mondanom sem kell ugy-e, hogy ez milyen jó szorakozás!
Ha pozitívan probálom nézni a dolgokat, akkor a következők jutnak eszembe: spórolunk - kevesebb lesz majd a közköltség, habár ezek ahogy kiszámolják...decemberben tíz napig nem voltunk itthon és ugyanannyit fizettünk mint novemberre; megtanultunk 6 liter vízzel lezuhanyozni; egy kis történelemóra gyakorlat - így éltek őseink évszázadokon keresztül...még jó hogy víz folyik a csapon és van áram, nem kell kútból húzni, a folyóra járni, vagy tekerni a dinamós biciklit az áramért (tudom, hogy a világ sok pontján még ez sincs, akár hozzánk közeli falvakban például, de már megboccsá': ha egyszer ideszülettünk és ebbe a korba, eljutottunk a fejlődés egy bizonyos fokára 2010-ben egy 160 ezres kultúrált/civilizált városban, keresünk annyi pénzt, hogy kitudjuk fizetni a tömbházlakásbanélést, jogos a feháborodásom!); további pozitívum, hogy nem unatkozunk: állandóan úszik a lakás valamely pontja - a konyha a vízmelegítős, mosogatós, eltisztálós, öntögetős, felmosós játéktól, a fürdő az önt-kever hideggel-mosakod-tálkimos-feltöröl játéktól, a kiselőszoba a vizet a konyhától a fürdőig eljuttattó folyamattól. Még a kreatív gondolkodásunkat is beindítja: ha a mosógépet beindítjuk üresbe, a végén kiengedett víz lehet 30, 40 de akár 90 fokos is! Még jó hogy van automata ami megmelegíti a vizet. Lehet cinikusan hangzik, és azt hiszitek nem gondolok anyáinkra akik kézzel/géppel mosták, keményítették, fehérítették pelenkáinkat és ruháinkat, valószínűleg ugyanezen cécókon mentek végig mint mi ebben a helyzetben, de valamit tettek is azért, hogy azok az idők elmúljanak, gyermekeik-unokáik ne ugyanúgy görnyedjenek órákat a kád fölött, és íme: ma már más időket (kéne) élünk.
Létezik az a szó, hogy visszafejlődés? Vagy a fejlődés csak egy előrehaladó dolog mint olyan, és akkor a szó már önmagának ellentmond?
Na kizúdítottam panaszáradatomat, de sajnos még nem röpködnek a hírek, hogy az Energomur mikor zúdít melegvízet...

1 megjegyzés:

emese írta...

Kedves Reka,
Hat en ugy rohogtem a bejegyzesen hogy csak na! Kinomban, mert persze nalunk sincs meleg viz. Es nem volt a telen sem(kb 5 percet kellet folyatni az aranyvizet, es a melegitot is be kellet dugni az aramba). Es hogy 6 l vizzel zuhanyozni??? Ugy elveztem, mert azt hittem csak en vagyok ilyen sporlos, hogy a lanyom hosszadalmas furdeseit igy probalom kompenzalni.
Es ahogy irsz, az orom. Eztan is jovok!