hétfő, március 15

Kommentár

Köszönöm névtelen hozzászoló bejegyzését, a kismamablog.hu-n sok érdekes dolgot olvastam. A narancslével és a greffel kapcsolatban ajánlották figyelmembe a cikket. Azt írja a tanácsadó, hogy a citrusfélékkel nem szabad sietni, nem ajánlja a citromolevet pár hetesen csuklás ellen sem, hanem bármit, amitől a baba meglepődik ugyanúgy mint a citromtól, és elmúlik a csuklása: például köménytea, anyatej kanálból, felforralt víz. Nos ezzel már elkéstünk, mi persze citromlével csillapítottuk Sára csuklását már az elején, akárhogy is nem tetszett nekem az ötlet, de leginkább a mamáknak engedve (ők pátyolgattak minket Sára 1 hónapos koráig), és azokra a megjegyzésekre, hogy "szegénynek milyen rossz, hogy csuklik", "jaj, de hát úgy csuklik" csepegtettük a citromot. Valóban 4 hónapos koráig minden nap csuklott, de nem adtunk minden nap citromlevet, főleg mikor láttam, hogy attól sem múlt el mindig. Mostanában ritkábban csuklik, és hagyom hogy magától elmúljon, vagy ha éppen etetés következik, akkor abbahagyja. Ez volt a citrommal. (Idézet a szakértőtől: Kezdjük rögtön azzal a tévhittel, hogy a csuklásra citromot kell adni! Valóban: a citrom ízétől annyira meglepődhet a baba, hogy elmúlik a csuklás, csakhogy ezt bármi mással is elérhetjük. Például adj neki kiskanálban anyatejet vagy forralt vizet. Ha már 4 hónapos elmúlt, játssz vele kukucska játékot! Ha még egészen kicsi és hasfájós, adhatsz neki egy kiskanál Gripe Watert, vagy édeskömény-teát, annak a kellemetlen íze is van olyan hatással, mint a citrom.)
A további tanácsai: "7 hónapos kor alatt egyáltalán ne adjunk citrusféléket, mert hasfájást, emésztési zavarokat, allergiát okozhatnak!, 7 hónapos kortól adható mandarin, citrom, 8 hónapos kortól adható narancs. Másfél éves kortól adható grapefruit." Ezekkel is mellélőttünk kicsit, narancslével próbálkoztunk párszor már, de főleg a greff az amit nem ihat, nem is itta és mi nem erőltettük.
DE! 1.: biztos vagyok benne, hogy a mi (akik már 20 fölött járunk) anyáink annak idején nem pont így jártak el, és kaptunk jó korán citromlevet csuklás ellen, lám-lám itt vagyunk épen s allergiamentesen. A többi citrusféléről nem nyilatkozhatok. Abban az időben, a jó átkos korszakban nem volt minden nap az asztali gyümölcskosárban a narancs és a "szőrös krumpli", max karácsony tájékán.
DE! 2.: ahány szakember annyi vélemény, ez a babaszekértő komolynak tűnik, de lehet, hogy van más vélemény is. A babagondozás és gyereknevelés nem fehér-fekete ügy, így hát lehet, hogy mégsem csináltuk eddig sem rosszul amit csináltunk...

Hasznos tanácsokat és bevállt praktikákat olvastam az oldalon az alvással kapcsolatban is (ez érzékeny pont nálunk ugyebár...), meg is próbálom életbeléptetni őket Sáránál, hátha valamyelyik bevállik. Itt van például néhány tipp a szopizással való elalvás elhagyására, éjjeli visszaaltatásra.
"Leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:
1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is “gyakorol”).
3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik (megj. Ranscburg Jenő szerint már 6 hónapos kortól - Anyáci), a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.
Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz. (megj. ez a legnagyobb baj :) - Anyáci)

Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), ami a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő. A nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között. Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok."

Más kesergéseimre is találtam választ: például az éjszakai evésre. Ez teljesen normális még ebben a korban is, na de itt az idevágó idézet:

“Egy 8 kilós csecsemőnek minek enni éjszaka?” – teszi fel a kérdést a minap egy aggódó anyuka. Persze nem magától jutott erre a következtetésre, a védőnő mondta neki, hogy ha az 5 hónapos baba már 8 kiló, akkor biztosan nem lehet éhes éjszaka. De vajon igaza van?

Próbáljuk megközelíteni a kérdést parasztlogikával: Van kapcsolat az ember súlya és az éhségérzet között? Természetesen nincs. Fogyókúrázók milliói lennének már rég nádszálvékonyak, ha nem éreznének éhségérzetet éjszaka, csak mert már elmúltak 8 kilósak :) Sőt épp az ellenkezője igaz: minél nagyobb egy test, annál több kalóriára van szüksége! (...) egy jól fejlett 8 kilós baba több, mint egy liter anyatejet/tápszert iszik meg. És mivel napközben már számos sokkal fontosabb dolga van az evésnél, gyakran 5 perc alatt végez a szopizással és visszatér a világ felfedezéséhez, majd a kimaradt mennyiséget éjszaka pótolja be. Szóval mindegy hány kiló, teljesen normális, ha éjjel még szeretne 3-4 óránként enni, ez ugyanis nem a kilók függvénye, hanem a kínzó éhségérzeté."

Szólj hozzá..., ha mersz.

Nincsenek megjegyzések: