kedd, április 24

Miből nevelünk?

Egy "olvasónk" kérésére születik e bejegyzés, aki azt kérte ajánljak valami olvasnivalót, amiből felkészülhet arra, mi vár rá a 9 hónap után gyerekügyben.
Nos, először is: egy könyv sem tud felkészíteni arra, ami a 9 hónap után következik.
Másodszor: babagondozás és gyereknevelés témában rengeteg iromány van, egy élet sem lenne elég hozzá elolvasni, az ember a józan eszére hallgatva szelektál, és nagyjából azokat olvassa el amik fele a szíve inkább húzza, például ha valakinek az írásai megtetszenek, vagy ő is hasonló elveket vall, vagy az ember lányát is hasonlóan nevelték, akkor inkább azokat olvassa. Én nem nagyon hajlok a radikális gyereknevelési módszerek fele, nem is próbáltam ki például valakikről elnevezett módszereket (lásd a Suttogó módszer, ami a Suttogó 1. és 2. könyvekben van leírva). Ha az embernek kavarognak a gondolatai és azt akarja, hogy letisztuljanak akkor tényleg csak egy könyvet olvasson el, vagy legalábbis egy szakember írásaira támaszkodjon, és akkor mindig ahhoz forduljon, mert ha már kettő, ott akkor biztos, hogy lesznek ellentétek, összekavarodás. Szerintem amúgy egy könyv nem hoz letisztulást egy ilyen bonyolult területen, mint a "mire számítsak a gyereknél/től".
Könyvcímeket ezért nem is adok, hanem inkább szerzőket, akikről úgy gondolom, hogy tanultam tőlük, nem elszálltak, nem csak tudósok és szakemberek, hanem emberek és szülők, és mint olyan tévedhetnek is, és emberhez közeli, meg hétköznapi emberhez közeli módon tudtak előadni, írni a témáról.
Babaápolás és gondozás témában rengeteg összefoglaló jellegű kiadvány van, de ebben nem rájuk támaszkodtam, hanem arra amit tanítottak a kórházban, mondott az orvos, a család, meg nagyjából arra ami "úgy jött magától". De azért beszereztem és olvasgattam is a Dr. Spock könyvét (Dr. Benjamin Spock: Spock doktor csecsemő és gyermekgondozása, Medicina Könyvkiadó, 2007 Bp.), amivel nem mindenhol tudok egyetérteni. Sok helyen azért, mert nem tudjuk magunkra, a mi környezetünkre, lehetőségeinkre vonatkoztatni, lévén első kiadása a hetvenes években íródott és nagyon rányomja a bélyegét az, hogy a szerző észak-amerikai. Egy másik általam gyorsan végigtanulmányozott könyv a híres, sajnos már nagyon idős marosvásárhelyi Pap Zoli gyerekorvos könyve (Dr. Pap Zoltán: Kismamák tudnivalói, Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár). Szüleink ebből okosodtak, lévén még 1983-as kiadás, újabb kiadásokat is megért, de csak a rendszerváltás előtt, tehát már kb. a könyv tartalmának 80%-a "idejétmúlt", kezdve az akkor Romániában megtalálható tejpornevektől a babamérlegtípusáig, textilpelenkákig, de például a hozzátáplálási táblázat belőle (mikor mit lehet bevezetni a babánál) egészen jól fogott nálam, meg a gyerekbetegségek rövid leírását is hasznosnak találtam. Abban az időben ez a kiadvány hiánypótló volt. Egy harmadik könyv, amit anyukámtól "örököltem", mert anno neki ez bejött: Velkey László Gyermekeink gondozása, nevelése című 1984-es ugyancsak Medicina kiadvány. Ezt még Sára születése után rögtön olvasgattam, persze a magyarországi kiadás lévén ottani adatokat stb. találunk benne a fogantatás, kihordás, születés témáknál (mert az első fejezetek erről szólnak).
Ezekkel a könyvekkel igazából csak nosztalgiázgatni akartam, ma már nagyon szép képes könyveket találni, persze nem is olcsók, például a Kiamamák nagykönyve, ami nekem tetszik.
Ami a gondozáson túl van abban én a nagyon szakkönyveket kerültem. Tehát nem igazán olvastam csak gyereklélektant például, habár Atkinson Pszichológiája hasznos könyv lehet, szülő szempontból leginkább a fejlődéslélektan része. Olyan könyveket sem igazán böngésztem, amik csak egy bizonyos témával foglalkoznak (például Éjszakai gondoskodás - alvástémában rengeteg irodalom van, vagy csak a szoptatásról szólók, vagy csak a hisztivel foglalkozó "hogyan kezeljük a gyerekünk hisztijét" típusú könyvek). Ami ez alól kivétel az a testvérféltékenység téma, amiben beszereztem a Testvérek féltékenység nélkül című kiadást Adele Faber és Elaine Mazlish könyvét, ami tetszik is.Ugyancsak tőlük van meg a Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című kiadás, amit hasznosnak vélek a gyerekkel való kommunikáció szempontjából. Van babatornát, mozgásfejlesztést tanító könyvünk is, de elég keveset használtuk, lévén már pici kortól babamasszázsra és babafoglalkozásra járunk. Ami még nem árt például esős napokra, az olyan kiadványok amik megtanítanak/bemutatnak játékokat, tevékenységeket amivel fejleszteni is lehet, meg egyáltalán elütni az időt, és segítenek ha az embernek már nincs ötlete: Deákné B. Katalin könyvei (nekünk az Anya, taníts engem! van meg és használjuk), vagy a Tudatos Szülő könyvek (amit ismerünk: Maja Pitamic - Tanítsd meg hogyan játszak!)
Gyereknevelésről: én ajánlok mindent ami Vekerdy Tamás, Ranschburg Jenő, Göbel Orsolya, Szávai Géza, Bruno Bettelheim, Maria Montessori, Rudolf Steiner pszichológusok, pedagógusok, terapeuták, orvosok fejéből, tapasztalataiból, kutatásaiból és tollaiból született. De nekem sok helyi ember tanácsa, gondolata is bejött, gondolok itt például marosvásárhelyi irodalmárra (Makki Kinga - gyerekirodalom ügyben), Dr. Kádár Annamária pszichológusra (aki iskolapszichológusként is dolgozott, rádióműsora van, illetve már könyve is megjelent Mesepszichológia címmel), vagy itteni szakemberek által tartott előadásokra.

2 megjegyzés:

Csöpi írta...

Drága Anyáci! Az "olvasó" nagyon szépen köszöni, hogy egy egész bejegyzésnyit szenteltél rá. Tulajdonképpen pont egy ilyen útmutatásra volt szükségem, leginkább szerzők, elvek szemponjából.
Nagyon köszönöm! És majd valahogy egyszer meghálálom! :D

Réka írta...

Nagyon szivesen.