hétfő, április 18

Sáraszótár 4

Most már nem igazán van értelme leírni a szavakat amiket mond, mert mindent mond. Bármit kimondunk utánunk mondja, vagy próbálja. Egyedül is megfogalmaz dolgokat, pár szóban akár mondatokat. Például: Anya brum-brum vezet kicsi. = Anya munkába megy, autót vezet, a kicsi autót (lévén én a kisebb autónkkal járok). Ez egy gondolat, amit szünetekkel de elmond, a lényeget értjük, még ha nem is köti össze a szavakat, vagy sokszor az ige hiányzik, mert azt még nem sokat használ. Vagy: Apa az maci te. Ennek a megértéséhez hozzátartozik, hogy a fürdőszobában vagyunk és a fogpasztákat mutogatja, az övén maci van.= Apa azzal mos fogat (a nagy tubussal), Sára a macis fogpasztával.
Mostanában magát nem babának nevezi hanem te-nek, és magára mutat. Egyre több nevet jegyez meg, ismerős gyerekek neveit mondja még a találkozás utáni másnapon is, illetve ha említem, akkor ismétli, tudja miről van szó, mert rögtön köti valamihez. Bence anyu juli = Bence és az anyukája, Juli.
Nagy kedvenc a tetten = ketten. Játszunk tetten, eszünk tetten, megyünk autóval tetten. Ha elmondom, hogy Apa is eszik, tehát már hárman vagyunk, akkor látom rajta, hogy megérti, hogy arról van szó, hogy többen vagyunk, de akkor is csak tetten, hármant még nem mondja. De a számokat már mamánál tanulgatta, a favorit a hat nyoc kienc.
A v, k, r, l hangokat még egyáltalán nem mondja (és valószínű van még több is amit még nem, csak nem figyeltem), helyette b, t, j van, illetve az l teljesen kimarad, van amikor az r is; így van abda, ama, , meg Jéta=Réka.
A Sára unikumok:
- cipi - cipő
- csipi - madár (bármilyen madár neki csipi, mert a madár csipog: csip-csip, innen a csipi)
- házi - házicipő, házinadrág, háziruha, bármi ami házi
Pepeből rendes Peti baba lett, és ha nem vigyázunk akkor a bakki az ba..ki. Szóval már nem lehet csak úgy akármit a fülehallatára elkottyintani!

Nincsenek megjegyzések: