kedd, február 22

A hónap újdonságai

Sára ma reggel megette a kenyérfalatkákat margarinnal megkenve! Eddig mindig kiköpte a kenyeret, ha volt rajta valami. Ma reggel az orra előtt margarinoztam meg a kenyérkatonákat egyenként, és meg is ette őket. Amikor már mézzel is próbálkoztam, akkor kitolta a nyelvével, és már a csupasz margarinos sem kellett.
Sacó ebben a hónapban mamáéknál mutatta meg, hogy tud úgy pancsolni, hogy felnőtt kéz közbenjárása nélkül minden egyes hajszála csupa víz lesz, a fürdőszoba is tocsog a vízben. Egyre bátrabb a fürdőkádban.
Tegnap este egyedül is mosta a haját, a behabozott fejét súrolgatta a két kicsi kezével. Kézmosásnál kéri a szappant, és megszokta törölgetni vizes kezével a szája körül, ha anya elfelejtené. Minden egyes felnőtt fogmosásnál ott van, és kéri a saját fogkeféjét, amit egyelőre csak jó alaposan megrág, de előtte mondja, hogy sss, surolás hangutánzó szava, csak éppen még a surolásban be kell segíteni. Pár napja összevizezte a fürdővizemmel a kezét, mondtam menjen törülje meg, volt egy törülköző neki fejmagasságban. És egyedül megtörülte a kezét a törcsibe, addig surolgatta a rongydarabhoz, míg már nem csepegett róla a víz.
Meglepetésemre Sacó sokszor használja az s, sz hangokat (saját neve kimondásával próbálkozik, a sziából megvan már a szi, a székből a szé), amiket általában a gyerekek későbbi korban kezdenek el használni, mert nehéz hangok.
Ha valamit befejezünk akkor azt mondja na. Ha valami, valaki elmegy, akkor ee.
Egyre gyakrabban utánoz beszédet, próbálja mondani, amit tőlünk hall. Az állatok utánzásában kicsit alábbhagyott, igaz keveset is gyakoroltunk vele mostanában.
A könyvekben már olyan dolgokat is megmutat kérésre, amiket előtte nem mutattunk meg neki ott abban a könyvben: virágok, mindenféle állatok, labda (ezt mondjuk mindig megmutatja magától elsőnek és mondja, hogy abda), katicabogarat, babát, stb.
A virágokat megszagolja, akkor is ha csak könyvben látjuk őket :).
Nagyon sok mindent ért: vidd a szobába, tedd az ágyra, asztalra, hozd ide például könyvet vagy poharat, hol van a cipőd, blúzod, sapka, sál, zokni, harisnya, nadrág, ezeket ismeri megmutatja, vagy a fejére mutat ha például készülünk sapkát feltenni. Próbálja egyedül felhúzni a cipőjét, vetkőzésnél kivenni fejéből a blúzot. Tudja, hogy cipővel nem megyünk be a szobába, mindig megáll bárhol vagyunk az előszobába és várja, hogy levetkőztessük, mutatja a cipőjét, hogy azt is le kell húzni.
Egyre gyakrabban tolja el a kezünket etetésnél, egyedül akar enni. A levesen kívül hagyjuk is, hogy próbálkozzon ételekkel. Mostanában már az itatásnál is egyedül akar munkálkodni, kiveszi a kezemből a poharat, két kézzel fogja, egyensúlyoz, iszik. Ha lecseppen egy kicsi, akkor azt megnézi lehajolva, persze addig nem figyel és a többi is kifolyik az eldőlt csészéből.
Vásároltam neki gyurmát és hozzá nyújtó, vágó, formázó felszerelést. Ma ki is próbáltuk. Neki az tetszett a legjobban, ha széttéphette darabkákra az általam elkészített golyókat, illetve ha formával kivágtunk valamit. Ő gyúrni még nem nagyon gyúr.
A kisszoba új ékességeket kapott: egy mesekönyv illusztrációkkal díszített falinaptárt (a Gutenberg kiadó 3 gyerekkönyvéről van szó), egy kis hal formájú fogast amire szvetterkét lehet akasztani.
Bővült a katicabogár gyűjteményünk. Anya vett Sárának egy fából készült katica yoyo-t, Hollandiából hazaérkező tatájától pedig kapott egy katica formájú plüss könyvecskét és egy katicaperselyt. Van már katicás képkeret, óra, képtartó, katica hátizsák, ugráló logólábú katica, és még mi minden ami eszembe se jut.
Újabban idegesíti a pelenka. Gyakran nyekereg és fogja/mutatja a pelust. De nincs benne kaka, pisi se a szokásosnál több, csak eszébe jut, és olyankor levenné. De persze más alternatívával nem próbálkozik, úgyhogy marad a pelus. Ültettük már vécére, mert odavitt kézenfogva, vagy mert fogdosta a pelenkáját, de semmi produktum, csak kapaszkodott a nyakamba és le akart szállni. A bilire már néha sikerül ráültetni, de eredmény nulla, mondjuk 5 másodperc alatt nehéz is lenne. Az első lépések megtörténtek a szobatisztaság fele: idegesíti a pelenka, és egyre jobban érdeklődik a wc csésze illetve a rajta gubbasztó emberek iránt.
A legnagyobb újdonság azonban, hogy már rendszeres az ana, ana, ana. Ha valami kéne neki ana, ha tegyünk el valamit ana, ha meglát ana, és van amikor csak úgy ana. Olyankor kérdem tessék, mondjad, de semmi. Csak úgy gyakorol.

Nincsenek megjegyzések: