csütörtök, november 29

Mert alvásból/ról sosem elég

Utálom. Azt, hogy 20 percet altatok, hogy 20 percet aludjon. Ez a kicsi. Aki hónapok óta egyszer alszik nappal (mondjuk ezt elfogadom ebben a korban már), akkor is elvétve egy óránál többet, leginkább egy óra a maximum. Este persze 9-9.30-tól alszik, de reggel 7.20-kor csicsereg. Ha babakocsiban alszik el, ha otthon altatom, akkor sem többet. Az elalvásra nem panaszkodhatok, szépen megtanult cici nélkül elaludni: a stratégia a két évvel ezelőttihez hasonló - jól besötétített szoba, simi, ének, sissegtetés (ez különös mód bejön neki). Próbáltam plüssmacit adni, legyen alvóállat, hátha könnyebben ellazul, de nem kellett neki. Egyelőre könnyebben elalszik, mint a nővére annak idején, őt többet kellett altatni. Matyinak 20 perc kell, de hamar meg is ébred, Sára két órákat aludt. Ha fél óránál kevesebbet alszik, akkor még visszaaltatom, az még 10 perc, és újabb alvás 20-30 perc. Most éppen taknyos időszak van, így a dugult orr miatt ébred hamar. Este apa altatja, ezzel nincs gond, tejet iszik cumiból és álomba mászkálja, mocorogja magát. Az éjszakákat három hét nem cicizés óta megtanulta átaludni. Mondom megtanulta, mert nem volt könnyű. Előbb ébredt többször és visszaaltattuk valahogy, még séta is volt, aztán egyre könnyebb volt visszaaltatni éjjel, majd lassanként kimaradtak az ébredések, max kicsit nyöszörög, de nem kell bemenni hozzá. Ennek örülök, de másképp úgy érzem megint az altatás körül forog a délutánunk, ez a laitmotivuma a mindennapjainknak.
Az én gyerekeim miért nem olyanok mint a másé? Hűlye kérdés, de alvásügyben tényleg ezt gondolom: hallom, hogy 2-3 évesen alszanak nappal 2-3 órát. Sára ahogy a kettőt betöltötte abbahagyta a délutáni alvást. Az oviban kínlódás van, néha sikerül elaludni, máskor nem, az óvónő örül, ha legalább csendben marad a gyerek, amíg a többi alszik. Miért nem veszem ki hamarabb? Mert reménykedek, mert meg kéne szoknia, vissza kéne szoknia a délutáni alvásra, mert még csak 3 éves, és kéne neki, hogy estére ne legyen kerge nyúl, mert nem potyára adtam napközibe, mert felkelés után még van játék és uzsonna, és ez mind jó, főleg jó lesz, ha majd 5-ig dolgozom. Na és az esték: egy óra a rituálé míg valahogy kikapcsol és elalszik, ebben van meseolvasás, több is, kirakózás az ágyban, ivás, lámpaoltás utáni mesemondás, éneklés, simogatás... Hosszú! Sokszor hamarabb elalszom én. Hiába van 9-kor pizsamában, 10 elmúlt mire alszik. És reggel költeni kell, nagy nehezen ébred és kel. Persze aludna még. De este mondhatsz neki...így normális, hogy a 9 óra alvás nem elég!
Ugyanezt hallom az egyévesekről is: nappal alszik 2-3 órát. Az enyémeknek miért nincs alvásigényük? Csak én ragaszkodok az ők alvásukhoz? Vagy tényleg kéne az ekkora gyereknek több alvás? Jól jönne az az idő nekem is gyerekmentesen, de erre nem panaszkodok, mert Matyi mellett szerencsére sok mindent el lehet végezni, és a nagy oviban van 8 órát, tehát jut idő dolgokra. Persze netezni vagy olvasni nem lehet gyerek mellett, de házi munka végezhető. Már ha nem köhög és taknyos. Októberben 7 napot hiányzott betegség miatt össz-vissz, novemberben eddig 2-őt ha jól számolom. Most is taknyos, de ha sosem vinnénk, amikor taknyos, akkor legközelebb májusban láthatná az óvodát belülről! De ez már egy másik téma.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Az én gyerekeim is ilyenek, megnyugtatlak. :) A nagylányom 3 és fél éves, 2 éves kora óta nem alszik délután. De előtte már 1 éves kora óta másfél óránál nem aludt többet nappal. Este viszont 9 után elalszik, és reggel 7-fél 8-ig meg sem nyikkan. Az oviban ezért sem marad benn délutánra.
A kicsi még kicsi (8 hónapios), de már most látom rajta, hogy a nővéréhez hasonlatos lesz. Nagy ritkaság az, ha nappal (összeadva) 2 órát alszik.
Én is mindig csak pislogok, mikor más gyerekek alvásmennyiségét hallom...

Szerintem ne aggódj miattuk, ennyi az alvásigényük és kész. Állítólag én is ilyen voltam gyerekként.

Réka írta...

Köszi a biztatást! Hát ebbe kell belenyugodni. De rájöttem nincs amit csodálkozni, mi sem fekszünk éjfélnél hamarabb soha, nappal is sajnálom az időt alvásra...persze tudnék bárhol bármikor aludni amióta gyerekeim vannak.