hétfő, október 8

Matyiduma 1

Elkezdődnek a Matyi beszédével kapcsolatos bejegyzések is, mert már az ő beszédpróbálkozásai is említésre méltóak, ugyanis 13 hónaposunk elkezdett szavakat mondani. Nekem fura, mert Sára ennyi idős korában még nem mondott ennyi mindent. Matykó rácáfol arra a közhiedelemre, hogy a fiúk később kezdenek el beszélni, mint a lányok, de mozgásban ügyesebbek. Legénykénk mozgása ügyes, csak most kicsit stagnál a fejlődése, beleragadtunk a mászás-kapaszkodás-felállás stádiumba, hónapok óta ez van, lépegetni nem akar a bútor mellett csak ha a kezeit fogjuk. De nem tudja az egyensúlyát megtartani egyedül, így a segített járást nem szabad gyakorolni, többet árt mint használ. Egyedül kell elkezdjen lépegetni, próbálkozni valamibe kapaszkodva, és ne úgy hogy vezetjük. A beszédfejlődése viszont nagyon beindult! Egy gyerekorvos barátunk azt mondta, hogy lehet azért maradt alább a járásban, mert most a beszédre koncentrál, és általában így van ez a gyerekeknél, hogy egyszerre egy dologra összpontosítanak jobban. Persze a menéssel sincs megkésve, mi igazán szokva vagyunk a késésekkel, lévén, hogy Sára egy éves 5 hónapos volt amikor elindult.
Szóval ezeket beszéli már a fiú:
- a táj-táj volt az első "értelmes" hangkiejtése
- aztán a legfontosabb dolog az életében: cici
- majd nagyon hamar megtanulta: gyeje
- zzz - víz
- kuku - kukucs
- intaaa - hinta, előbb csak taaa volt
- ko-ko - kopp-kopp
- kaka
- kauka, kuka - kutya
- ta, tai - tapsol, tánci
Ezek közül sokat magától mond, de van amit csak utánoz, például a vizet nem mondja magától, de a gyere, kukucsot és hintát nagyon sokat.
Tud úgy csinálni mint az oroszlán: Áááá, meg úgy mint a liba: gágá, de csak miután mi is gágogtunk. Az oroszlánt viszont egyedül mondja miután megkérdezzük, hogy csinál az oroszlán, és a vava is egyedül jut eszébe ha kutyát lát vagy hall ugatni.

Napról napra egyre többet tud, és meglep egy-egy új szóval, olyan büszke vagyok rá. Sokszor csak úgy halandzsázik, sokat mond-mond, artikulál összevissza mintha mesélne, nagyon aranyos. :)

Nincsenek megjegyzések: